top of page

Wie schrijft die groeit.


Schrijven en dan nog wel 3 pagina's vol, met de hand tot verkramping toe.

Wat is daar nu geestig aan?


Ik leerde het zo'n 3 jaar geleden kennen in Ukkel bij Nova Terra Daar deden we dat wel vaker aan het begin van onze dag of als we merkten dat we teveel in ons hoofd zaten. Soms werden we zelfs uitgedaagd om onze pen niet eens op te heffen van het blad tijdens het schrijven.

Pretty awkward vond ik dat tot ik besefte wat de voordelen daarvan zijn. Je blijft in het nu, je geraakt in een soort van schrijfflow en woorden stromen zonder dat je het beseft. Alles wat op dat moment speelt in je hoofd schrijf je op. Zonder oordeel. Zonder het idee dat de woorden en zinnen perfect moeten zijn. Zonder het opnieuw te lezen en dus het gevoel te krijgen "dat het toch maar op niks trekt". Schrijven wat er komt en komt er niks, dan schrijf je letterlijk "er komt niks" en dan, geloof me, komt het ineens weer wel.

Bizar, I know maar wel heel bevrijdend. Een beetje zoals het liedje van En Vogue eigenlijk ;)


Alleen was ik dat eigenlijk een beetje vergeten. Dat schrijven. Of liever, ik had het aan de kant geschoven. Je kent dat wel, geen tijd, vakantiemodus, te druk met andere dingen en jawel.

Daar waren ze weer. De belemmerende overtuigingen, de innerlijke criticus. De laatste 2 weken was het zelfs zo fel dat ik me enkel moe en uitgeblust voelde.

Ik kwam telkens opnieuw wakker 's nachts, badend in het zweet en ja hoor, met een kop vol zorgen.

Ook al mediteerde ik elke dag, er bleek heel wat meer onder te zitten.


Einde van de vakantie? Nieuw schooljaar? Routine? Angst?


Ik kon mijn draai precies niet vinden. Tot ik Maaike, van de positivologie, haar post zag op instagram. Er ging een belletje rinkelen... Misschien toch even hernemen...

En ja, wat een verschil maakt het toch.

Een verademing, rust in mijn hoofd, negatieve emoties maken plaats voor GOESTING en plezier.

Lichtpuntjes en kleine gelukjes. Het vloeit weer. JOEPIE!!! Happy dance!



A stream of consciousness writing


Huh? Watte? A stream of consiousness writing is een term die ons terugbrengt naar de literatuur.

Daar is het vooral gekend als een vorm van schrijven waarin de auteur de lezer als het ware meeneemt in het brein van zijn personages en de lezer laat meedrijven op het mentale.

Hierdoor krijgen we niet alleen te lezen wat het personage doet maar ook waarom.

Enkele bekende namen die dit principe van schrijven toepassen zijn o.a. Virginia Wolf en Stephen King. In onderstaand filmpje wordt de techniek mooi uitgelegd mocht je dat eens willen zien.


Maar wat heeft dat nu eigenlijk met "Morning Pages" te maken?


Wel, net zoals in de literatuur gaan wij ook met ons brein aan de slag. Waar de auteur ons meeneemt in het brein van de personages, duiken wij in ons eigen brein. Dit louterend ochtendritueel heeft heel wat voordelen:


4 voordelen van "Morning Pages".

  1. Je hoofd leeg maken. Je hoofd zit 's morgens nog vol met de gedachten van 's nachts, bewust of onbewust. 's morgensvroeg, bij het krieken van de dag, je boekje erbijn emen en schrijven zorgt ervoor dat er de gedachten een plekje krijgen op het witte blad en dus niet meer in je hoofd. Het zorgt voor klaarheid in je kopje.

  2. Emoties verwerken. Het leven kan best overweldigend zijn. We kijken en horen allerhande nieuws om ons heen of raken overprikkeld door "every day life" . Dit kan best zwaar wegen en je verdrietig maken. Morning pages geven je de ruimte om je emoties neer te schrijven die te zwaar wegen. Het zorgt ervoor dat je je lichter zal voelen en dat komt je productiviteit gedurende je dag ten goede.

  3. Ze bevorderen je creativiteit. Creativiteit wordt volgens mij nog veel te vaak gezien als letterlijk creatief bezig zijn, maar dat is het helemaal niet. Om bijvoorbeeld een goeie coach te zijn, is het bij mij van cruciaal belang dat ik volledig aanwezig kan zijn tijdens een coachinggesprek. Dat ik oprecht kan luisteren en beroep kan doen op mijn creatieve brein en intuïtie . Ik weet namelijk nooit op voorhand wat mijn coachee zal brengen en hoe een sessie zal verlopen. Met een open geest voel ik veel beter aan welke richting we uit zullen wandelen zodat mijn coachee kan groeien. Ook dat is creativiteit en van groot belang. Als ik vast zit in mijn eigen brein is er geen of weinig ruimte om mij volledig open te stellen voor een ander.

  4. Ze stillen je innerlijke criticus. En da's misschien nog het mooiste aan heel dit verhaal. Hoe vaak zit die criticus ons niet in de weg. Door enkel bezig te zijn met het schrijven en dus letterlijk je hand te bewegen zijn we enkel daarmee bezig en krijgt onze innerlijke criticus weinig tot geen kans om ons te onderbreken. Geen oordeel hier, geen commentaar. Wat op papier komt wordt niet onderworpen aan een jury. Het is enkel voor jezelf en zelfs jij leest het niet opnieuw. Hoe zalig is dat!

Een heel bijzondere ervaring


Ik wil je graag even vertellen wat er deze ochtend gebeurde tijdens het schrijven.

Zoals ik al zei zat ik de laatste tijd teveel in mijn hoofd met een kop vol zorgen tot gevolg.

Ik schrijf mijn ochtendpagina's als iedereen het huis uit is. Dan is het hier echt stil en rustig, behalve nu, want er zijn verbouwingen aan de gang.

Dat maakte dat ik er deze morgen voor koos om op mijn favoriete plekje te gaan schrijven.

Met mijn smoeltje in de zon, het ruisen van de bomen en voor de rest niks... zalig.

Snel kwamen de eerste zinnen op papier, woorden vloeiden, heerlijk. Tot het toch even stokte, zo halverwege pagina 3. En daar op dat moment kwam een prachtige vuurrode libelle op mijn pagina zitten. Emoties kwamen los, woorden vloeien weer, tranen ook. Ook dat zijn ochtenpagina's.

Ze brengen zoveel teweeg, kleine lichtpuntjes, gelukjes, tranen,... alles mag er zijn.

Ik voel me dankzij mijn pagina's én die libelle een stuk lichter vandaag, dankbaarder ook en besef nog maar eens dat het echt in die kleine dingen zit, in self-care, in loslaten, in graag zien, in liefde...


Wil je het ook eens proberen?


Misschien dank je nu bij jezelf, hey, ik wil dat ook wel eens proberen.

Hier volgen alvast 8 tips die je op weg kunnen helpen.


  1. Start met het idee dat je dit echt wil. Het is een beetje zoals een dieet. Je weet wel... Lijnen doen we morgen wel. Morning pages zijn gelukkig een goede gewoonte waar je zelfs naar uitkijkt na een tijdje. Dus als je beslist om ermee aan de slag te gaan. Zet je alarm, koop dat superleuke boekje en die lekker schrijvende pen. Pak dat koffietje of dat theetje erbij of ga, zoals ik deed deze morgen naar buiten. Kies er bewust voor en ga!! (en ja, het kan al eens gebeuren dat je het niet volhoudt, you are only human. Het voordeel is. Je kan steeds opnieuw beginnen, het kost je niks en je bent niemand iets verschuldigd). Nèh!

  2. Schrijven doe je met de hand en daarmee wil ik enkel zeggen dat je niet gaat typen of tokkelen. Het is net het schrijven op zich dat ervoor zorgt dat je er bewust tijd voor neemt, je gaat niet corrigeren of krijgt geen foutmeldingen. Zelf schrijven gaat vaak ook trager dan typen wat zorgt dat je gedachten de tijd krijgen om op het papier te belanden en verwerkt te worden. By the way... fouten schrijven mag!!

  3. Vermijd afleiding. Dit is echt een moment van self-care. Leg dan ook doelbewust die gsm aan de kant. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. No multitasking aloud here!

  4. Lees wat je schrijft niet opnieuw. Het stelt je in staat die gedachten echt los te laten en je hoofd leeg te maken. Lees je ze opnieuw komt er gegarandeerd een criticus op je schouder zitten die wel vanalles te vertellen heeft over wat je schreef. Bye bye leeg hoofd! Zonde van de tijd en energie die je net in het schrijven stak.

  5. You do you! Censureer jezelf niet. Je bent wie je bent. Schrijf eerlijk. Je doet er jezelf een groot plezier mee. Het is niet de bedoeling dat anderen je pagina's gaan lezen.

  6. Regeltjes overboord! Woohooo! Je schrijft geen bestseller hier, ook geen hoogstaand literaire novel. Hier gelden geen spellingsregels en zijn dt fouten toegestaan. Deze pagina's gaan over gevoelens en emoties en oprechte gedachten. Daar zijn geen regels voor nodig!

  7. 3 pagina's, niet meer, niet minder. Het is van belang dat je telkens 3 pagina's schrijft. De ene dag gaat dat makkelijker dan de andere. Stel dat het even niet lukt, schrijf ook dat op je blad. Letterlijk schrijven: "shit, er komen geen woorden". Al schrijf je op zo'n moment de lelijkste vloekwoorden, er komt heus wel weer iets boven.

  8. Hier is geen goed of fout. Hier is letterlijk alles welkom. woorden, zinnen, afgebroken zinnen, whatever. Zolang je alles noteert wat opkomt in je hoofd en je vult de 3 pagina's is het goed.



Wil je je creatieve vuur helemaal aanwakkeren?


Dan kan ik je het boek van Julia Cameron aanbevelen.

Zij neemt je in 12 weken mee op een reis om je creatieve blokkades op te heffen.

Het boek heet "The Artist Way". De wereldwijde bestseller over het herontdekken van je creatieve vuur.


Veel plezier ermee en laat gerust eens weten wat het brengt voor je.




90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page